Vliegopleidingen


Vliegopleiding.nl (Zelf Vliegen B.V.) is een door het ILenT erkend opleidingsinstituut. We verzorgen vliegopleidingen voor onder andere het RPL, LAPL en PPL vliegbrevet. Daarnaast organiseren we evenementen op maat, vliegkampen en zijn we dealer voor meerdere vliegtuigtypen binnen de Europa. Onze vliegschool staat bekend om zijn professionele lesmethoden, plezierige sfeer, moderne vloot, lage lesgelden én om het hoge percentage geslaagde leerlingen. Al meer dan 30 jaar geven we vliegles aan particulieren die hun vliegbrevet willen halen. Meer dan 500 piloten gingen u voor. Zij kiezen nu regelmatig met veel plezier het luchtruim naar binnen- en buitenlandse vliegbestemmingen. Of u nu een starter bent of een gevorderde vlieger, bij ons hoeft u nooit meer weg!

Light Aircraft Pilot License (LAPL)

Het LAPL (opvolger van RPL-SEP) is het Europese recreatieve (dus niet-commerciële) brevet en kent diverse soorten, waarvan voor ons het meest relevant het LAPL (A). Wanneer u van plan bent om binnen Europa te vliegen op toestellen met niet meer dan vier zitplaatsen is het LAPL brevet, ofwel Light Aircraft Pilot Licence, de beste keuze. Met het LAPL mag u vliegen in een eenmotorig vliegtuig, dat niet zwaarder is dan 2000 kg. De opleiding voor het LAPL is bijna gelijk aan het PPL. De theorieopleiding en de examens zijn gelijk. De praktijk opleiding is vrijwel identiek, met het grootste verschil dat het minimum aantal vlieguren minder is, namelijk 30 in plaats van 45. Het brevet kent geen aanvullende bevoegdheden zoals instrumentvliegen (IR) en meermotorig (Multi Engine Rating), daarvoor heeft men minimaal een PPL nodig.

 

Vereisten
 • Minimumleeftijd 17 jaar

 • Beheersing van Engels

 • Een LAPL medische keuring

 • Minimaal 30 uur praktijktraining, waarvan 6 solo-uren

 • Slagen voor de 7 theorie-examens op LAPL/PPL niveau

 • Geslaagd zijn voor het RT examen

 • Geslaagd zijn voor de LAPL Skill Test

 

Opleidingskosten

Lesprijs - €230,00

30 uur lespakket - €6210,00 (10% korting)

Theoriecursus - €995,00

Boeken+lesmateriaal - €350,00

RT cursus (radiotelefonie) - €500,00

LPE (language proficiency endorsement) - €150

 

Totaal: € 8205,-

*excl. landing- en examengelden

Private Pilot License (PPL)

Indien u van plan bent meerdaagse navigatie en overland vluchten te maken binnen en buiten Europa is het PPL de juiste keuze voor u. Het PPL is een internationaal erkend vliegbrevet en biedt piloten de mogelijkheid te vliegen buiten Europa. Daar wordt een RPL of LAPL brevet namelijk niet erkend. Het PPL kan worden aangevuld met aantekeningen zoals IFR (Instrument Flight Rules, in de volksmond “blindvliegen”), multi-engine, watervliegen, bergvliegen, staartwielvliegtuigen. Ook geeft het ILenT sinds kort een VFR Night Rating af zodat je buiten Nederland ook na zonsondergang mag vliegen. In Nederland zelf is dit nog steeds niet toegestaan. Een PPL vliegbrevet geeft de houder in principe het recht op vrijwel alle type vliegtuigen te vliegen. Men mag met dit brevet geen geld vragen voor vluchten, anders dan kostendeling.

 

Vereisten
 • Minimumleeftijd 17 jaar

 • Beheersing van Engels

 • Een LAPL medische keuring

 • Minimaal 45 uur praktijktraining, inclusief solo-uren

 • Slagen voor de 7 theorie-examens op LAPL/PPL niveau

 • Geslaagd zijn voor het RT examen

 • Geslaagd zijn voor de LAPL Skill Test

 

Opleidingskosten

Lesprijs - €230,00

45 uur lespakket - €9315,00 (10% korting)

Theoriecursus - €995,00

Boeken+lesmateriaal - €350,00

RT cursus (radiotelefonie) - €500,00

LPE (language proficiency endorsement) - €150,00

 

Totaal: € 11.310,-

*excl. landing- en examengelden

Recreational Pilot License (RPL)

Nederland kent ook een recreatief brevet. Het Recreational Pilot Licence. Dit brevet lijkt op het LAPL, behalve dat het een nationaal brevet is en dat er geen gewichtsbeperking van 2000 kilogram is. De overstap naar het LAPL (sportvliegen) of eventueel een PPL (internationaal) is na het behalen van een RPL relatief eenvoudig. Een piloot met een RPL mag het Nederlandse luchtruim in; het buitenland accepteert het Nederlandse RPL vaak ook. Als u ultralight (MLA) toestellen wilt gaan vliegen dan is het RPL voor u tevens het juiste brevet.

Een MLA vliegtuig is ingericht voor maximaal twee personen en heeft maximaal een startgewicht van 450 kg. Ultralight vliegtuigen zijn voor de vliegtuigindustrie wat de Formule 1 voor de autobouwers is: een proeftuin voor innovatie. Aangezien ultralights maximaal 450kg mogen wegen, inclusief bemanning, brandstof en baggage, doen de bouwers er alles aan om het toestel zelf zo licht mogelijk te maken. Dat leidde tot toepassing revolutionaire ontwikkelingen zoals composietmaterialen. Met zuinigere, stillere motoren en lichtere vliegtuigen kunnen de uurkosten laag blijven. Hiermee wordt de droom van het vliegen betaalbaar voor een groter publiek.

 

Vereisten
 • Minimumleeftijd 17 jaar

 • Beheersing van Engels

 • Een Klasse 2 medische keuring behalen

 • Minimaal 30 uur praktijktraining, inclusief 6 solo-uren

 • Slagen voor de 7 theorie-examens op RPL niveau (gelijk aan PPL)

 • Slagen voor de RPL Skill Test

 

Opleidingskosten

Lesprijs - €285,00

30 uur lespakket - €7695,00 (10% korting)

Theoriecursus - €995,00

Boeken+lesmateriaal - €350,00

 

Totaal: € 9040,-

*excl. landing- en examengelden

Contact

Emoeweg 1

8218 PC, Lelystad

0320-785522

info@zelfvliegen.nl

Sponsers

 

SATOS

Locatie
De vliegschool Zelf Vliegen is zeer centraal gelegen op Lelystad Airport met een geweldig uitzicht over de start- en landingsbaan van het vliegveld. Iedereen is van harte welkom om op afspraak onze locatie te komen bekijken. We geven je graag een rondleiding en beantwoorden al je vragen.
Contactformulier