Veelgestelde vragen

Opleiding
Vliegkamp


HOE ZIET DE PRAKTIJKOPLEIDING ER UIT?
      
De praktijkopleiding is gebaseerd op een syllabus die door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILenT) is goedgekeurd. Hierin wordt de voortgang nauwkeurig bijgehouden. Een vliegles bestaat uit een pré- en debriefing van ongeveer 30 minuten en een lesvlucht van 30 of 60 minuten. Hierbij zitten instructeur en leerling naast elkaar en beschikken beiden over alle stuurorganen. Dit wordt ook wel dubbel besturingsonderricht genoemd. Al in de eerste les of tijdens de introductievlucht besturen deelnemers zèlf het vliegtuig. 

HOE ZIT HET MET DE THEORIE?
 
De te behalen theorie voor een vliegbrevet bestaat uit zeven verschillende vakken. Hierbij moet je denken aan onder andere: Aerodynamica, Meteorologie, Navigatie en Radiocommunicatie. Tijdens het Vliegweekend komt elke dag een ander vak aan bod. We beginnen de dag met een theorieles. Vervolgens wordt er door middel van verschillende activiteiten en praktijkoefeningen op een leuke en leerzame manier kennis gemaakt met het betreffende vak.
    
UIT WELKE VAKKEN BESTAAT DE THEORIE?
 
      

  • Air Law

  • Aircraft General Knowledge / Principles of Flight

  • Meteorologie

  • Navigation

  • Flight Performance and Planning / Operational Procedures

  • Human Performance and limitations

  • Commumication (bestaat uit zowel theorie als praktijkexamen)

      
WELKE VLIEGOPLEIDINGEN KAN IK BIJ ZELF VLIEGEN VOLGEN?
       
Onze vliegschool verzorgd volledige vliegopleidingen voor het RPL, LAPL en PPL vliegbrevet. Heeft u al een brevet en wilt u uitbreiden of converteren naar een ander brevet of rating, dan kan dat ook.
       
HOE LANG DUURT EEN VLIEGOPLEIDING?
      
Dit is afhankelijk van de frequentie waarin de vlieglessen worden gepland. Onze gemiddelde leerling heeft +/- 1 jaar nodig om zijn vliegbrevet te halen. Wij verzorgen ook spoedcursussen, dit maakt het mogelijk om in een korte periode een vliegbrevet te halen. Let op: een spoedcursus is niet voor iedereen weggelegd.
     
WIE WORDT MIJN INSTRUCTEUR?
    
Al onze instructeurs hebben een Commercial Pilot Licence en zijn daarmee hoger opgeleid dan de gemiddelde vlieginstructeur. Doorgaans wordt het leeuwendeel van de praktijkopleiding met één instructeur gevlogen. De meeste leerlingen ervaringen het als positief om af en toe met een andere instructeur te vliegen. Dit is dan ook wat we nastreven tijdens het praktijkgedeelte van de opleiding. Kijk op de pagina 'Over ons' om te kijken wie er bij ons werken.       

HOE STRENG IS DE MEDISCHE KEURING?
       
Door de nieuwe EU regelgeving, komt er ook een verlichting van de eisen voor een Klasse 2 Medisch Certificaat. Indien je je afvraagt of je aan de huidige eisen voldoet, neem dan contact op met een vliegarts en vraag hem of haar of je wel voldoet aan de komende EU eisen voor Kl 2 of LAPL. Een Klasse 2 vereist minder strenge eisen van een Klasse 1 voor oogcorrecties en er is meer ruimte voor medicatie bij psychische stoornissen en voor bloedverdunners. Ook is hier meer ruimte voor toepassing van hulpmiddelen. LAPL is op basis van zogenaamde ‘soft law’. De arts mag op basis van je medische achtergrond bepalen of je fit genoeg bent om te vliegen, bijvoorbeeld doordat je gewend bent aan je beperkingen.
Voor deelname aan een Vliegweekend voor jongeren is overigens geen medische keuring vereist.     

OP WELKE LEEFTIJD KAN IK BEGINNEN MET EEN VLIEGOPLEIDING?
   
Er bestaat géén minimum leeftijd voor het volgen van vlieglessen. Het ILenT heeft wél een minimum leeftijd van 16 jaar vastgesteld vóórdat een leerling zijn éérste solovlucht mag uitvoeren. Een brevet kan worden uitgereikt bij het bereiken van de leeftijd van 17 jaar. Een specifieke vooropleiding is niet vereist. Wat men nodig heeft is een gezond verstand en beheersing van de Engelse taal.

HEB IK EEN VOOROPLEIDING NODIG?
      
Voor de opleidingen die wij aanbieden, en voor deelname aan onze Vliegweekenden, is geen vooropleiding nodig.

 

HOE ZIT HET MET DE VLIEGVEILIGHEID?

 

Vliegveiligheid is een onderwerp dat ook in de kleine luchtvaart continue aandacht krijgt. Elk incident is er immers één teveel. Zelf Vliegen werkt al jaren met een Safety Management System (SMS); een aantal richtlijnen waarmee we de vliegveiligheid binnen onze organisatie kunnen waarborgen. Tevens hebben we een veiligheidsmanager aangesteld die erop toeziet dat deze richtlijnen worden gevolgd.
      
HEB IK EEN EXTRA VERZEKERING NODIG VOOR HET VLIEGWEEKEND?
       
We adviseren alle deelnemers om een reisverzekering en eventueel een annuleringsverzekering af te sluiten. Dit kan in de meeste gevallen vrij eenvoudig bij de huidige verzekeraar. Mocht er overhoopt een ongeluk of iets vervelends gebeuren wordt dit door de meeste gevallen gedekt door de verzekeraar. De vlieglessen en activiteiten in de lucht worden gedekt door de verzekeraar van Zelf Vliegen, voor de vliegactiviteiten is dus geen extra verzekering benodigd. 

 

WAAR SLAPEN DE DEELNEMERS TIJDENS HET VLIEGWEEKEND?

 

Tijdens een Vliegweekend voor jongeren slapen de deelnemers een nacht in de Briefingroom van de Vliegschool Zelf Vliegen. De vliegschool is een centraal gelegen locatie met een geweldig uitzicht over de landingsbaan en de rest van het vliegveld. De vliegschool Zelf Vliegen beschikt over gescheiden toiletten voor dames en heren en over een doucheruimte. 

 

HOE IS HET VERVOER VAN EN NAAR HET VLIEGKAMP GEREGELD?

 

Vervoer van en naar het vliegkamp dient zelf geregeld te worden. Kinderen die met het openbaar vervoer komen, kunnen, in overleg met de leiding van het kamp, van het dichtsbijzijnde treinstation of de bushalte worden opgehaald.

 

HOE ZIT HET MET ETEN EN DRINKEN?

 

Het is belangrijk dat er goed wordt gegeten en gedronken tijdens een actief vliegweekend, daarom besteden we hier veel zorg en aandacht aan. Het team zorgt ervoor dat lekkere, afwisselende en voedzame maaltijden krijgt. We streven ernaar dat iedereen bij thuiskomst zegt heerlijk te hebben gegeten! Natuurlijk houden we op verzoek rekening met aangepaste maaltijden zoals vegetarische- of dieetvoorkeuren. Alle maaltijden, tussendoortjes, fruit en drankjes zijn bij het vliegkamp inbegrepen.

 

ZIJN MEDICIJNEN OF ALLERGIEËN EEN PROBLEEM?

 

Dit verschilt per deelnemer. Zorg er voor dat dit duidelijk kenbaar wordt gemaakt bij de organisatie. Het komt regelmatig voor dat kinderen medicijnen gebruiken of extra aandacht nodig hebben. Hier wordt dan ook speciaal rekening mee gehouden. 

 

WAT MOET IK ALLEMAAL MEENEMEN?

 

Na inschrijving ontvangt iedereen een checklist met de benodigdheden voor het Vliegweekend.

 

HOEVEEL KOST DEELNAME AAN HET VLIEGWEEKEND?

 

De kosten van het Vliegweekend in 2019 bedragen € 345,-. Dit is een all-in prijs, dus geen verassingen. De mogelijkheid bestaat om tegen meerprijs extra vliegtijd te boeken. Informeer hiervoor naar de mogelijkheden.

HOE KAN IK ME INSCHRIJVEN?

 

Je kunt een inschrijfformulier vinden op deze website. Na inschrijving ontvang je een bevestiging en een factuur met verzoek tot betaling, evenals het programma, alle benodigde informatie en een checklist met de benodigdheden voor het Vliegweekend. Het totaalbedrag dient een week voor aanvang van het vliegkamp te zijn ontvangen.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Contact

Emoeweg 1

8218 PC, Lelystad

0320-785522

info@zelfvliegen.nl

Sponsers

 

SATOS

Locatie
De vliegschool Zelf Vliegen is zeer centraal gelegen op Lelystad Airport met een geweldig uitzicht over de start- en landingsbaan van het vliegveld. Iedereen is van harte welkom om op afspraak onze locatie te komen bekijken. We geven je graag een rondleiding en beantwoorden al je vragen.
Contactformulier